DI(Y) Werven en Selecteren: omgaan met vooroordelen

Voor wie geen kansen wil laten liggen

We kunnen onze vooroordelen ook onderverdelen in bewust en onbewust, waarvan de onbewuste vooroordelen 95% van ons gedrag bepalen. Helaas, we hebben heel weinig invloed op deze vooroordelen, terwijl ze dus grotendeels onze keuzes bepalen. Bijvoorbeeld de keuze om iemand af te wijzen voor een functie of niet te laten promoveren. Je laat een prachtige kans liggen gebaseerd op de ongrijpbare spoken in je hoofd. Dat niet alleen, je neemt deze kans ook af van iemand die misschien wel heel erg toe was aan die volgende stap.

Vooroordelen zijn hardnekkig, bepalen ons gedrag en dat is ook nog eens grotendeels onbewust.

Hoe kunnen we deze vooroordelen dan toch herkennen en ermee om leren gaan, zodat ze minder effect hebben op de kansen die we pakken?

Reflecteren kun je leren

eerste tip

Specifiek tijdens het proces van werven en selecteren is het van belang om genoeg structuur in te bouwen. Leg iedereen bijvoorbeeld langs dezelfde meetlat van de eerder gekozen competenties die belangrijk zijn en stel voor iedereen dezelfde set vragen op. Zo beperk je dat je vooroordelen de kans krijgen om je keuzes of het gesprek te bepalen.

Neem vervolgens tijdens het proces steeds weer even de tijd om een stap terug te doen en je besluitvorming uit te stellen. Zo voorkom je dat je handelt naar je eerste indruk en creëer je de mogelijkheid om jouw mening over een kandidaat te toetsen. Waar komen je oordelen vandaan en heb je hier concreet bewijs voor of is het een aanname? Daarnaast is het goed om een divers selectieteam samen te stellen om vanuit verschillende perspectieven naar dezelfde kandidaat te kijken en zo eenzijdige besluiten te voorkomen.

Uitsluiting als universeel

Een goede manier om je eigen intrinsieke motivatie te vinden is dan ook om terug te denken aan een dergelijke ervaring, wat dit met je deed en wat het effect ervan was. Waarschijnlijk ben je dan al minder geneigd om iemand op eenzelfde manier te behandelen. De drang om er iets aan te doen zal hierdoor ook sterker zijn.

Fysieke warmte

Dit is een heel specifiek voorbeeld en hoewel het aan te raden is om kinderen door een diversiteit aan mensen op te laten voeden, raden we je niet aan om spontaan een stel crècheleiders te gaan knuffelen. Maar het principe werkt: positieve ervaringen opdoen door het aangaan van relaties met mensen die anders zijn dan jij voorkomt een hele hoop vooroordelen.

Gebruik de intrinsieke motivatie om te reflecteren op je vooroordelen en creëer positieve ervaringen. Dit levenslange proces vraagt een hoop discipline en het vermogen om gênant eerlijk naar jezelf te kijken, maar het is het zeker waard om geen kansen meer te laten liggen.

Wil je meer weten over dit onderwerp of zelf aan de slag met het Divers en Inclusief werven? In dat geval staan de D&I consultants van Colourful People je graag te woord: www.colourfulpeople.nl.