Hoe maak ik een sterk CV?

  • Geplaatst op: 20-03-2024

Mijn collega recruiters van Colourful People zien dagelijks tal van CV’s voorbij komen, variërend van kleine kunstwerkjes tot inspiratieloze opsommingen. Ik vroeg hen waar zij op letten en waarmee je gegarandeerd hun aandacht pakt. Zij gaven mij de volgende aandachtspunten waarmee je ook jouw CV bovenaan de stapel krijgt:

Toeschrijven op de functie

Veel mensen denken dat ze eenmalig een CV inrichten, deze zo nodig ieder jaar even van bovenaf aanvullen en dan naar tal van organisatie kunnen uitsturen. Het tegendeel is waar, een goed CV pas je elke keer weer aan naar de functie waar je op solliciteert. Als een recruiter slechts 7.4 seconden besteedt aan jouw CV, moet het belangrijkste immers in één oogopslag duidelijk zijn: je huidige functie en de ervaringen en competenties die passen bij de beoogde functie.

Als je bang bent voor gaten in je CV kun je de relevante en niet-relevante werkervaring altijd apart categoriseren. Echter, let op dat je zeker niet meer dan twee kantjes gebruikt. Veel informatie verouderd en kun je naar verloop van je carrière eraf halen. Als jij bijvoorbeeld al een hbo-diploma en een master op je CV hebt staan, spreekt het voor zich dat je ook de middelbare school hebt afgerond. Ook werkervaring van ver in het verleden kun je samenvoegen in ‘verscheidene functies.’

Competentiegericht

Probeer je relevante werkervaring niet aan te vullen met een feitelijke taakomschrijving, maar wel met je verantwoordelijkheden en vooral met jouw ‘wapenfeiten.’ Vertel wat je hebt bereikt, waar je plezier aan hebt beleefd en koppel dit aan de competenties die je hiervoor hebt ingezet en ontwikkeld. Steeds meer bedrijven kijken competentiegericht, de lengte van je CV is dan veel minder relevant.

Persoonlijk

Maak van je CV geen feitenlijstje, maar probeer de recruiter ook iets te laten zien van wie jij bent. Begin je CV met een kort tekstje over jouw persoonlijk ambities, dit spreekt tot de verbeelding. Eventueel kun je ook nog wat interesses benoemen om een nog sterker beeld te schetsen van jou als persoon. Een overeenkomende hobby kan maar zo een leuke binnenkomer zijn en bijzondere activiteiten kunnen bijvoorbeeld ook bepaalde competenties laten zien zoals creativiteit.

Lay-out

Een sterke lay-out springt er altijd uit. Ziet jouw CV er net even frisser uit dan de stoffige standaard documenten, dan trek jij de aandacht. Zo werd ik ooit uitgenodigd voor een sollicitatie omdat ik mijn CV in de breedte van het A4tje had ontworpen, wat volgens de werkgever enig out-of-the-box denken toonde. Denk bijvoorbeeld eens na over hoe je jezelf zou kunnen visualiseren, gebruik symbooltjes om ruimte te besparen en zo een sterk beeld neer te zetten van jezelf. Tegenwoordig zijn er ook tal van online tools die je kunnen helpen bij het opmaken van je CV, daar hoef je geen groots vormgevend talent voor te zijn.

Een sterke vormgeving trekt niet alleen de aandacht, maar leidt ook waar de recruiter naar kijkt, het biedt structuur en brengt hopelijk ook wat rust. Je CV is als een persoonlijk visitekaartje en geeft als het goed is een eerste verzorgde indruk van wie jij bent. Voeg daarom tevens een professionele up-to-date foto toe, zo houd je de eerste impressie die de recruiter van je krijgt in de hand en ben je niet afhankelijk van wat het algoritme van Google ziet als jouw meest aantrekkelijke foto.

Hopelijk helpen deze tips je op weg naar een verpletterend CV waar recruiters niet omheen kunnen. Wij kijken er alvast naar uit. Heel veel succes!

Met input van Hatice Türkman, Rick Verhoeven en Henna Seedorf.