Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek?

  • Geplaatst op: 26-03-2024

Geen nood, met een goede voorbereiding ga je ontspannen en zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in. Maandelijks, zo niet wekelijks zitten mijn collega’s van Colourful People tegenover allerlei verschillende mensen met klotsende oksels en stressvlekken op sollicitatiegesprek. Ik vroeg mijn collega’s, hoe bereid je je nou goed voor?

Pitch
Schrijf voor jezelf een pitch. De meeste sollicitaties beginnen met de vraag om je kort voor te stellen en die kun je gebruiken om direct sterk van wal te steken. Je pitch mag maximaal drie minuten duren, dus probeer hier alles uit te halen. Neem in ieder geval de basisinformatie mee over wie je bent, dat is dus ook jouw levenssituatie, mensen willen graag zien wie jij bent als mens. Dit is ook de info die je kan dromen, dus dan ben je gelijk van je eerst zenuwen af. Vertel daarnaast over je kwaliteiten en vaardigheden, wat je al gedaan hebt en ook binnen deze functie van toepassing is en vertel waarom jij deze functie ambieert.

Lees je in op het bedrijf en nieuws
Neem van tevoren goed de website door, het jaarverslag, strategische jaarstukken en eventuele andere informatie met betrekking tot jouw beoogde functie. Kijk naar de nieuwspagina of de social media van de organisatie en google eventueel nieuws zodat je weet wat de recente ontwikkelingen zijn. Zo weet je gelijk waar je in het gesprek op kunt aanhaken om meer over je eigen kennis en kunde te vertellen. Je kan uiteraard ook even bellen voor het meest recente stuk om in te kijken, zo kom je nog geïnteresseerder over en ziet de recruiter direct dat jij je optimaal voorbereidt.

Spreek ook wat mensen in je omgeving die in relatie staan tot het bedrijf of een soortgelijke functie hebben, wat kunnen zij je vertellen over hun ervaringen en hebben ze tips? Zoek daarnaast vast op met wie je het gesprek hebt en wat zij al eerder deden, misschien vind je wel een gemeenschappelijke noemer.

Langs gaan
Vorm alvast een beeld bij de organisatie en de gang van zaken door gewoon eens langs te gaan. Loop een rondje om het gebouw, wat zie je? Kun je ook naar binnen wandelen? Wat valt je op? Wat is de sfeer? Je reflectie hierop kun je weer meenemen in het gesprek. Daarnaast hoef je dan op de dag van je sollicitatie niet te zoeken, wat weer stress vermindert.

Vragen om op voor te bereiden
Je weet natuurlijk nooit zeker wat er gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek, maar sommige standaard vragen kun je wel alvast voorbereiden. Zo wordt er vaak gevraagd naar je sterke en zwakke punten, je competenties, naar waar je jezelf ziet op de langere termijn en de rol die je aanneemt in een team. Refereer in je antwoorden aan wat je al hebt gedaan als voorbeeld, in plaats van over een abstracte toekomst te filosoferen. Ook wordt er wel eens gevraagd naar hoe jij je hebt voorbereid op deze sollicitatie, dat is nu natuurlijk een inkoppertje.

Daarnaast wordt er vaak gevraagd naar voorbeelden vanuit eerder werk, wat ruimte laat voor meer strategisch antwoorden. Denk hierbij aan vragen als: waar ben je trots op of waar heb je van geleerd en wat zou je nu anders doen. Dit zijn reflectievragen en kun je het beste beantwoorden via de STARR-methode: situatie, taak, actie, resultaat, reflectie. Op die manier kun je een duidelijk en overzichtelijk antwoord geven. Schets de situatie en omstandigheden, de rol die je hierin speelde, hoe je het hebt aangepakt en wat het resultaat was, om vervolgens terug te geven of je tevreden was, of het nu juist anders zou doen. Van dergelijke reflectievoorbeelden kun je er al goed op voorhand twee bedenken.

Stel vragen
Bedenk ook zelf twee of drie goede vragen die je wil stellen. Ga hierbij in op de inhoud van de functie en de organisatie, zoals hoe een werkdag eruit ziet, de werkcultuur en het belang van de functie. Laat de arbeidsvoorwaarden nog even zitten tot je binnen bent, focus je op inhoud en connectie. Zo kom je geïnteresseerd over, zien je gesprekspartners wat jij belangrijk vindt en leer je gelijk of deze plek echt bij je past. Een sollicitatiegesprek is namelijk net zo goed voor jou om te kijken of er een klik is met de organisatie en de functie.

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je ontspannen het gesprek in gaat en het beste van jezelf kunt laten zien. Netjes aankleden, goed op tijd vertrekken en dan kan er niks meer mis gaan. Of eigenlijk… solliciteren is ook ervaring op doen, je leert ieder gesprek weer en de volgende keer gaat het nog beter. Hoe dan ook, je hebt er alles aan gedaan, dus je bent er klaar voor!

Met input van Monique Spaansen en Rene Burgler