We zijn nu al trots, je hebt het voor elkaar, je mag op sollicitatiegesprek komen! Of het nu aan onze tips voor een sterke CV en motivatiebrief ligt of dat je op een eigen manier wist op te vallen, je bent over de drempel. Staat de datum voor het gesprek al groot en rood in je agenda? Je wil natuurlijk niet te laat komen… of gehaast je koffie over je nette broek gooien. Heb je eigenlijk wel passende kleding? Wat als je met een mond vol tanden… iets geks zegt… straks kijken ze je al weg voor je binnen bent. Opeens kan het toch een beetje spannend zijn zo’n sollicitatiegesprek.
Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek?
Je hebt de eerste stap gezet: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Of je nu opvalt door een sterke cv en motivatiebrief of door een unieke aanpak, het is tijd om je goed voor te bereiden. Een goed voorbereide sollicitatie verhoogt je kans op succes en helpt je om ontspannen en zelfverzekerd het gesprek in te gaan. Hier zijn enkele tips om je optimaal voor te bereiden en een sterke indruk te maken.
Wat zijn de beste manieren om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek?
1. Schrijf een overtuigende pitch
Een sollicitatiegesprek begint vaak met de vraag om jezelf kort voor te stellen. Dit is je kans om meteen sterk te starten. Bereid een pitch voor van maximaal drie minuten waarin je basisinformatie over jezelf geeft, je kwaliteiten en vaardigheden belicht, en uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Door je pitch goed te oefenen, kun je de eerste zenuwen wegnemen en een goede indruk maken.
2. Lees je in op het bedrijf en de branche
Voordat je het gesprek ingaat, is het belangrijk om je grondig in te lezen over het bedrijf en de branche. Bekijk de website, jaarverslagen, strategische documenten en recente nieuwsberichten. Dit helpt je niet alleen om beter voorbereid te zijn, maar laat ook zien dat je actief geïnteresseerd bent in het bedrijf. Overweeg om contact op te nemen met iemand binnen je netwerk die bekend is met het bedrijf of de sector voor extra inzichten en tips.
3. Bezoek het bedrijf van tevoren
Als het mogelijk is, loop dan een keer rond het bedrijfspand voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat. Let op de sfeer en de omgeving. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van de bedrijfscultuur en kan nuttige informatie opleveren die je tijdens het gesprek kunt gebruiken. Bovendien vermindert het de stress op de dag van je sollicitatie, omdat je al weet waar je naartoe moet.
4. Bereid antwoorden voor op veelgestelde vragen
Hoewel je niet precies weet welke vragen je zult krijgen, kun je je voorbereiden op veelvoorkomende vragen zoals je sterke en zwakke punten, je lange-termijn carrièreplanning, en je rol binnen een team. Gebruik de STARR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie) om gestructureerde antwoorden te formuleren, en baseer je antwoorden op concrete voorbeelden uit je vorige werkervaring.
Goede vragen voor een sollicitatiegesprek
Tijdens je sollicitatiegesprek krijg je vaak de kans om zelf vragen te stellen. Bereid enkele goede vragen voor die ingaan op de functie en de organisatie, zoals:
Hoe ziet een typische werkdag eruit?
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen van deze rol?
Hoe is de bedrijfscultuur en wat vindt u het belangrijkste aspect van werken bij deze organisatie?
Door gerichte vragen te stellen, laat je zien dat je serieus bent over de functie en dat je een weloverwogen beslissing wilt nemen.
Wat moet je niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek?
Het is net zo belangrijk om te weten wat je beter kunt vermijden. Zorg ervoor dat je de volgende punten niet aanraakt tijdens je sollicitatiegesprek:
Negatieve opmerkingen over vorige werkgevers.
Vage of ongegronde antwoorden zonder concrete voorbeelden.
Overmatige focus op salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zonder eerst inhoudelijke vragen te stellen.
Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je zelfverzekerd en professioneel overkomt. Kleed je netjes, vertrek op tijd, en houd in gedachten dat elk sollicitatiegesprek een kans is om te leren en te groeien. Met deze tips ben je goed voorbereid en klaar om je beste zelf te laten zien!
Met input van Monique Spaansen en Rene Burgler